Ponudba v Goriskih Brdih

Ponudba v Goriških brdih

By November 20, 2010April 19th, 2011No Comments

Ker sva oba z možem tudi sama ljubitelja kolesarjenja ter športa in rekreacije na sploh, vam priporočamo obisk Goriških brd tudi s kolesom ali peš. Po Goriških brdih in okolici je ogromno prijetnih poti za kolesarjenje in pohode ter razno sproščanje. Korada in Sabotin sta zelo priljubljeni točki za izlete. Zelo priljubljene izletne točke so še Šmartno, Krčnik, kotline, Višnjevik, Medana, Šlovrenc in številne druge vasi, ki jih seveda lepše vidite, če jih obiščete peš ali s kolesom. Povedati je potrebno, da v Brdih obstaja tudi eden izmed največjih  kolesarskih klubov v Sloveniji po številu članov, ki je tudi organizator tradicionalnega maratona češenj v začetku junija s startom v Ljubljani na Viču in ciljem na Dobrovem pri Zadružni kleti.

Poleg pohodništva in kolesarjenja so Brda znana tudi po nogometu. Prav v Vipolžah domuje nogometni kljub Brda, ki razpolaga z odlično vzdrževanimi igrišči, poleg katerih se nahaja tudi novo zgrajeno balinišče. Na Plešivem pri Medani je možno igrati tenis in odbojko na plaži (pesku). Takoj čez mejo v Italiji cca pet km od Vipolž pa se nahaja vas Kopriva z zelo slikovitim golf igriščem. V krogu 30 km se nahajata še dve golf igrišči in sicer v bližini Vidma (Udine) in Gradeža (Monfalcone). Tudi do golf igrišča v Lipici, ki je znana predvsem po konjih (Lipicanci), ni daleč – dobrih 70 km.

Najbolj so Goriška brda seveda znana po vinu.  Možno je  obiskati številne kleti, od največje KZ Dobrovo do številnih drugih, kot je npr. Kmetija Kabaj v Šlovrencu (www.kabajmorel.si) v Goriških brdih, ki je znana med drugimi tudi po vinu iz amfor in tradicionalni proizvodnji vin. Poleg dobre kapljice se vedno najde tudi dobra in raznovrstna briška hrana. Tudi v Vipolžah imamo dobro kapljico.

Andraž Filač

About Andraž Filač

Leave a Reply